Het interieur van de Antoon van Dijkschool uit Helmond was aan vervanging toe. Het team greep dit moment aan om het interieur beter te laten aansluiten bij de visie op onderwijs. En zo werd deze school voor speciaal onderwijs een plek waar veiligheid en structuur samenvallen met een sfeervolle, prikkelende leeromgeving.
Spelend leren
Het schoolgebouw werd vorig jaar al verbouwd. Er kwamen nieuwe vloeren en muren. Maar het gebruik van de ruimtes was nog niet ideaal. Mieke Vogels, teamleider: “We wilden meer ruimte voor ontdekken en spelend leren. Dat had gevolgen voor de inrichting van de school. Zo wilden we een aantal activiteiten groepsoverstijgend kunnen doen. Daarvoor zijn gezamenlijke ruimtes nodig, zoals een leerplein en werkruimte op de gang.”
Concept
Het projectteam van de Antoon van Dijkschool schakelde hulp in voor de inrichting. “We hadden behoefte aan een partij die vooraf een idee kon geven van hoe het zou gaan worden. Een concept, met sfeerbeeld. Dan kun je het voor je zien en ook kijken of die partij begrijpt wat je bedoelt.”
Uit teamsessies werd informatie opgehaald, waaruit de kaders ontstonden. Denk aan ‘beschermd en beschut’, ‘gericht op eigen- en groepsoverstijgende activiteiten’, ‘leer- en speelruimte op verschillende niveaus’, ‘materiaal binnen bereik’, ‘zelfstandig en verantwoordelijk’ en ‘balans tussen rust en prikkelend’. Mieke: “De ondersteuningsbehoefte verschilt per groep. We keken per groep; wat is hier nodig? Het interieur moest dus ook flexibel zijn, want volgend jaar zit er misschien een andere groep in dat lokaal. De inrichting moet kunnen meebewegen met de groep.”
Krachtige leeromgeving
Onderwijsvormgever Ellen Kuster en onze Gerdien schoven aan en vertaalden de kaders naar een interieur. “Ellen en Gerdien kwamen een paar dagen hier werken. Om echt te kijken naar wat hier gebeurt. Ze begrepen onze vraag, niet elke partij kan dat. Ook binnen SO kun je een krachtige, sfeervolle leeromgeving neerzetten.”
Variëteit ontdekken
We maakten heerlijke wegkruiphuisjes met gordijn om je helemaal te kunnen afsluiten. Ook kwamen er stilte werkplekken, werkhuisjes en plekjes om met groepjes te werken. Er kwam een toffe frametafel, een heuse bieb met heerlijke zachte bank en we zorgden voor fijne chillplekjes met bijvoorbeeld met schommelstoelen. We maakten kasten met een geïntegreerd keukentje en zitplekje. Verder kwam er een bouwhoek en een huishoek in een balkenframe huis. Om een deel van de gang opgeruimd en rustig te houden maakten we kapstokken met tassenbakken op wielen.
Daar waar het kon, hergebruikten we bestaande meubels. Denk aan kasten en de onderstellen van tafels. Mieke: “De variëteit aan werk-, speel- en rustplekken is echt heel fijn. De kinderen reageren goed op de nieuwe inrichting. Ze zijn volop aan het ontdekken. Iedere keer ontdekken ze weer iets nieuws.”
Samen
We werkten samen met andere leveranciers voor specifieke meubels. Zo leverde Presikhaaf het leerlingmeubilair en zorgden Eromes en Reinders voor o.a. zitelementen en poefjes. De bank met frame werd ontworpen door Studio Hagelslag. Mirjam van Rijt en onze Suzanne zorgden voor de styling. Er kwamen expovakken en klemlatten voor kunstwerken en hangplantjes en prints om het lekker natuurlijk te maken. Iedereen hielp mee met het inrichten van de school. Juffen, meesters, maar ook ouders, vrienden en familie. Samen kwamen we tot een prachtig resultaat. Mieke: “Het nieuwe interieur voelt organisch, vriendelijk, sfeervol en huiselijk. Het is fijn om hier te zijn.”
Over de Antoon van Dijkschool
De Antoon van Dijkschool is een school voor Speciaal Onderwijs voor leerlingen van 4 t/m 18 jaar met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. De school biedt onderwijs en zorg vanuit de gedachte: één kind één plan. De school bestaat uit een afdeling SO (speciaal onderwijs), groepen met Intensieve Ondersteuning (IO) en VSO (voortgezet speciaal onderwijs).
Meer zien? Kijk hier het filmpje van de Antoon van Dijkschool.
“OP ZOEK NAAR EEN BALANS TUSSEN RUST EN PRIKKELEN.”