DE BOOMHUT

KINDCENTRUM

IKC De Vaart startte afgelopen zomer in een gloednieuw gebouw. Eerste bewoner was het Kindcentrum De Boomhut, een bijzondere plek met een visie geïnspireerd op het gedachtegoed van pedagoog Emmi Pikler. Miranda Hooghart, directeur: “De Beleving moest ons interieur ontwerpen. De kennis van Pikler en de diepgaande vertaling van wensen naar beslissingen die aansluiten bij de visie, is echt van toegevoegde waarde.”

De Boomhut

Tien jaar geleden startte Miranda een BSO op de basisschool waar zij als leerkracht werkzaam was. Niet lang daarna volgde het kinderdagverblijf. Miranda: “Ik was op zoek voor mijn eigen kinderen en ontdekte dat er weinig passend aanbod was.” De Boomhut groeit uit tot een van de grootste kinderopvangorganisaties in Ter Aar, niet in de laatste plaats door de bijzondere werkwijze geïnspireerd op het gedachtegoed van Emmi Pikler.

Vanuit 3 basisscholen, nog een kinderdagverblijf, horeca en een sportorganisatie werd een stuurgroep opgericht om te komen tot een visie, missie en optimaal vlekkenplan, ontwerp en programma van eisen voor Integraal Kindcentrum De Vaart. “We hebben 8 jaar naar de oplevering toegeleefd. Wij waren de eerste bewoners. Ik moet mezelf regelmatig even knijpen, zo trots ben ik op deze plek.”

Pikler

Het team van De Boomhut laat zich inspireren door Emmi Pikler. Vrije beweging, vrij spel en een respectvolle verzorging zijn hierbij heel belangrijk. “Zo hebben we een gymzaal, waar kinderen volop de ruimte krijgen. We kiezen voor ongevormde materialen zodat de creativiteit en het vrije spel optimaal gestimuleerd worden. Je ziet veel duurzaam materiaal: hout, riet en wol.”

Interieur ontwerpen

“Onze manier van werken, vraagt om een hele specifieke inrichting. Ik wist direct dat De Beleving ons interieur moest ontwerpen. Jullie toegevoegde waarde is de kennis van Pikler en de diepgaande vertaling van wensen naar beslissingen die aansluiten bij onze visie. Gerdien luisterde aandachtig en nam ons mee in de vertalingen die ze maakte.”

“Zo was ik geen voorstander van het gebruik van hoge boxen. Maar de beroepskrachten wilden deze juist wel. Gerdien ging hierin aan de kant van de medewerkers staan en kon mij overtuigen van de aansluiting bij het Pikler gedachtegoed. Ze staat er open in. Ik heb een heel eigen smaak, ik wilde echt iets unieks. Zo had ik tijdens een studiereis een luikjeskast gezien, waarin ouders aan de ene kant de spulletjes van hun kind konden leggen en de beroepskrachten dit aan de andere kant eruit konden pakken. Geweldig, dat geeft zo’n rust in de verschoonruimte en op de groepen. Maar om zo’n speciale inbouwkast te maken, passend bij de interieurbouw van de aannemer, dat was wel spannend. Dat soort uitdagingen passen bij De Beleving en bij ons. We gebruiken hier regelmatig de uitspraak ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’”

Huiskamer

“Bij de indeling van onze ruimtes maakten we gretig gebruik van het ontwerp van Gerdien. Je komt binnen in een centrale huiskamer, compleet met mijn oude eettafel vol krassen en butsen van jarenlang tafelen en knutselen, en een fijne bank. Daar kunnen ouders hun kinderen van zichzelf afpellen en overdragen. Ouders komen bij ons de groep niet in. Daardoor worden de kinderen niet gestoord in hun spel en wordt het leerproces niet doorbroken. Er zijn veel ramen, het is heel transparant, ouders kunnen hun kind dus wel zien en even zwaaien.”

Subliem

We maakten houten kasten op maat met deurtjes, planken of lades. We maakten podiumdelen voor het verhogen van eetbankjes, een autobaan, een groot framehuis met keukentje en zand/watertafel. Ook zorgden we stoelen, plantenbakken en matraskussens. De tafels, commodes en bedjes zijn van De Tol. “In de gymzaal was een inbouwkast gemaakt door de aannemer. Jullie gaven ook daar een eigen draai aan. Zo kwam er een spiegel en haken aan de binnenkant, zodat dat stukje kast in een handomdraai een verkleedhoek is. Ook kwam er een kast op wielen in. Op zulke ideeën komt een ander niet, het is subliem. Het resultaat is geweldig, de materialen zijn super prettig. De meubels zijn functioneel en mooi, maar eisen geen aandacht op.”

Over Emmi Pikler

Emmi Pikler was een Hongaarse kinderarts en pedagoge. Ze stichtte in 1946 in Budapest het Lóczy tehuis voor Zuigelingen en Peuters, later bekend als het Pikler Instituut en tegenwoordig ook een kinderdagverblijf en internationaal opleidingscentrum. Haar nauwkeurig observatievermogen en langdurig en intensief onderzoek hebben de weg vrijgemaakt voor een bewustzijnsverandering binnen het pedagogische werk met baby’s en jonge kinderen. Het team van De Boomhut wordt ondersteund door Jeanine Mulder, gecertificeerd Pikler pedagoog. Alle pedagogisch medewerkers volgen de babytraining. Miranda is inmiddels zelf gestart met de opleiding tot gecertificeerd Pikler-pedagoog.

Meer weten over het werken volgens het gedachtegoed van Pikler? Lees ons interview met Heide Meyling, auteur van het boek “Een dag in de babygroep” en oprichter van de Emmi Pikler Stichting Nederland.

Tip: klik op de foto om te vergroten!

“DE MEUBELS ZIJN FUNCTIONEEL EN MOOI, MAAR EISEN GEEN AANDACHT OP.”

Advies nodig voor het duurzaam inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?