Onderwijs

Diamant

Diamant
DIAMANT KINDCENTRUM

Een nieuw onderwijsconcept, een nieuw gebouw en een nieuw interieur. Het klinkt fantastisch, dat is het ook, maar het had wel wat voeten in aarde. Het team van kindcentrum Diamant waagde de sprong naar domeinonderwijs. Rob Rosier, voormalig directeur: “Interieur is een belangrijke voorwaarde; de inrichting van je omgeving maakt duidelijk hoe je werkt.”

Toen 15 jaar geleden de nieuwbouw voor kindcentrum Diamant werd aangekondigd, ging het team om tafel. Rob: “We zijn gaan nadenken: hoe zorgen we dat het gebouw aansluit bij onze visie op onderwijs in de toekomst? Hoe ziet het onderwijs en daarmee de school van de toekomst eruit? We deden inspiratie op in binnen- en buitenland en kozen voor domeinonderwijs. Daarmee kunnen we veel beter differentiëren en per vak bij het niveau van kinderen aansluiten.”

Domeinonderwijs

“We vroegen uiteindelijk 3 partijen om mee te denken over de inrichting van het nieuwe gebouw. Gerdien, Daan en Ellen* kwamen langs en we waren direct enthousiast. Jullie ideeën passen bij onze manier van denken, buiten de kaders. De keuze was snel gemaakt. Gerdien haakte aan bij teamsessies, verwerkte de input en in kleiner comité hakten we de knopen door. Dat betrekken van het team is essentieel, zo vergroot je het draagvlak.” Terwijl Rob de nieuwbouw begeleidde, stapte directeur Petra Kalee in de rijdende trein voor de operationele leiding van het team. Petra: “Ons oude gebouw was niet toegerust voor domeinonderwijs, we zagen ernaar uit om dit te ervaren in een passende omgeving.” Het werd een heel open gebouw, met een speelse, multifunctionele ruimte. De architect baseerde het ontwerp, de basiskleuren en patronen op Japan. De basis is sober en minimalistisch. Er zijn geen lokalen en weinig muren. Er zijn instructieruimtes, stilteruimtes en veel verschillende werkplekken. Kinderen hebben geen eigen plek en kiezen, in de ruimte van hun domein, een plek die past bij wat ze doen.

Japanse meubellijn

Wij maakten, geheel in stijl met het gebouw, een Japanse meubellijn met strakke, minimalistische lijnen. Zo zie je prachtige lage houten banken met kussens op maat. Petra: “De banken zijn populair. Taal- en leesonderwijs, en daarmee een fijne leesplek, is bij ons heel belangrijk. Ook de hangstoelen zijn veelal in gebruik, daar zitten, zien kinderen als een beloning.” Verder zie je zitblokken, waarmee instructieruimtes flexibel gebruikt kunnen worden. We maakten hoge en lage zitplekken, zithuisjes, wandwerkplekken en bakbanken. Er kwamen ladekasten, grote kastenwanden op maat, bouwtafels en een verrijdbare speelkeuken. We adviseerden lichte kleuren, natuurlijke materialen en prachtige prints. Je ziet zwart, antraciet, wit, zacht blauw en zo hier en daar een geel accent. Er kwamen kleden, poefen, planten en lampen.

In de praktijk

Rob: “Het inhuizen ging als een trein. Je moet als schoolleider wel aanwezig zijn. Leerkrachten gaan toch vaak weer meubels verschuiven, terug naar het bekende. Je moet waakzaam zijn én ruimte laten voor ervaringen in de praktijk. De reacties waren heel positief. De indeling, het licht, de akoestiek; het werkte zoveel beter. We kregen veel complimenten. En tegelijkertijd was het wennen.” Petra: “Het was zoeken met elkaar. We hebben het afgelopen schooljaar ervaren hoe het werkt in een omgeving die hier specifiek voor bedacht is. Domeinonderwijs vraagt wezenlijk iets anders van de samenwerking. Je ziet en hoort elkaar de hele tijd. We oriënteren ons nu toch op schuifwanden van glas, vooral voor geluidsdemping.” Rob: “Soms pakken keuzes anders uit dan gedacht. Dan bedenk je samen hoe het anders moet.”

Thuis

Petra: “Het interieur past heel goed bij domeinonderwijs. Door de open ruimtes krijgen kinderen onderwijs op een niveau dat bij hen past. Zo kun je in stamgroep 3 zitten, maar aansluiten bij stamgroep 4 voor de rekeninstructie. Dat gaat gewoon makkelijker als je op bekend terrein bent. Het is prachtig geworden, je zag bij het inhuizen bijna niet dat het een school is. De styling staat op zichzelf, het heeft een eigen sfeer. Ouders die we rondleiden zeggen altijd: wat is het hier mooi!” Rob: “De materiaalkeuze is heel passend. De stijl is sober, met zachte kleuren en mooie prints. Het geeft harmonie, eenheid, gezelligheid en huiselijkheid.” Petra: “De kinderen vonden het fantastisch. Inmiddels is het ‘gewoon’ onze plek, we zijn hier thuis.”

Over kindcentrum Diamant

Diamant is een internationaal kindcentrum in Den Haag. Diamant biedt onderwijs, een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en een peuterleerplek in samenwerking met kinderopvangorganisatie 2 Samen. *Voor dit project werkten we weer samen met onderwijsvormgever Ellen Kuster.

Volgende lezen

Heyendael
Uniek