HORECA
Hugo’s pannenkoekenrestaurant huist in een fijn groot pand midden in het groen in Veenendaal. De zaak loopt prima. En toch, hoe creëer je meer sfeer en intieme zitjes in zo’n grote ruimte? Ontwerpers Esther en Mirjam schoven aan bij eigenaar Hugo, lieten al hun net opgedane kennis over Hospitality Design los op zijn vragen en maakten een ontwerp waarvan je bijna zou gaan watertanden.
"EEN HORECA- ONDERNEMER VRAAGT ZICH BIJ ELKE INVESTERING AF: WAT LEVERT HET OP?"
Eerlijk is eerlijk: horecaondernemer Hugo weet prima wat hij wel en niet wil. De meest fantastische ideeën belandden, ook na een vurig pleidooi, direct in de prullenbak. Een gezellig hoekje? Dat is te lastig te verschuiven. Ronde tafels? Die kun je niet tegen elkaar aanschuiven.
Inrichten horeca
Het inrichten van horeca is een andere tak van sport dan kinderopvang en onderwijs. Een interieur moet flexibel zijn: de ruimte is bijvoorbeeld vandaag restaurant, morgen feestzaal. Meubels worden intensief gebruikt, de doorloopsnelheid in een pannenkoekenrestaurant is hoog. Een horecaondernemer vraagt zich bij elke investering af: wat levert het op? Een ding hebben de branches gemeen: het gaat om de beleving. Daar zijn we van. En omdat horeca ons, op allerlei manieren, trekt, rondden ontwerpers Esther en Mirjam recent hun training Hospitelity Design af. Hugo werd hun proefkonijn. Een mooie casus, want ga er maar aan staan: sfeervol, stijlvol, intiem en kindvriendelijk, met een minimaal budget, ijzersterk, flexibel en hetzelfde aantal zitplaatsen. Alsjeblieft.
Uitnodigend interieur
Esther: “De ruimte van Hugo’s is groot, de plek is fantastisch, het restaurant heeft potentie. Maar de ruimte is wat kaal. Een interieur maakt een belangrijk verschil, met een uitnodigend interieur wordt het restaurant voor een grotere doelgroep aantrekkelijk. Wat miste is een concept en een uitnodigende sfeer. Als je telkens een losse aanschaf doet, dan mist de eenheid. Het concept werd ‘op pad met de boswachters’. Dit heeft een stoere, natuurlijke uitstraling die goed bij het pand, het type restaurant en de omgeving past. De kleuren en materialen kwamen hieruit voort. De ruimtes kregen een naam: Hugo’s woonkamer en Hugo’s tuinkamer. Ook dat geeft richting voor het interieur."
Groot denken
Mirjam: “Belangrijk voor deze plek is groot denken: kleine, losse accessoires vallen weg. Kies dus voor XL lampenkappen, grote planten en reuze macramés om aan de balken te hangen. Verder is clusteren een succesfactor. Zo staan er op diverse plekken pilaren met planten erop. We adviseerden deze bij elkaar te zetten in de ontvangstruimte. Dat is direct een mooie binnenkomer! De huidige afscheiding is lastig te verplaatsen, we bedachten daarom plantenbakken op wielen: sfeervol en praktisch. We tekenden verschillende manieren van zitten: laag, hoog, om te eten, maar ook om even lekker te chillen. En toch een paar ronde tafels. Dat zijn vooral in de hoeken echte sfeermakers.”
Woonkamer en tuinkamer
Hugo’s tuinkamer is licht en omgeven door een terras. Mirjam: “Hier voert groen de boventoon, dat je terugziet in bijvoorbeeld beplanting en schilderwerk. We bedachten een groene wand met wandplankjes voor planten en een grote boom in het midden van de ruimte, in een bak op wielen.” In de huiskamer voert terra de boventoon, aangevuld met stoere zwart-wit foto’s uit de oude doos. Esther en Mirjam bedachten de pannenkoekenboom, een toffe variant op de bestekkast. Hier berg je alle bestek, servetten en strooppotten op. De speelruimte voor de kinderen kreeg de naam Hugo’s minirestaurant. Esther: “We bedachten een keuken, een stevig meubel met grote bakken op wielen voor speelgoed. Ook zie je een tribune en TV.” Hugo was dus kritisch, maar ook heel enthousiast. Veel ideeën uit het ontwerp zijn relatief eenvoudig uitvoerbaar. Het schilderwerk staat al op de planning en als er meer budget is, kan hij gericht aan de slag. Kortom, het wordt alleen maar gezelliger daar in Veenendaal. Iets te vieren? Hugo’s!
Interieurontwerp
Op zoek naar een interieur of specifieke meubels voor jouw café, restaurant, strandtent of wijnbar? Kun je wel wat advies gebruiken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben zelf een achtergrond in de horeca en dat helpt.