Onderwijs

Molenakker

Balkenframehuis Molenakker
MOLENAKKER BASISSCHOOL

Laat maar komen dat nieuwe interieur; het meubilair van basisschool Molenakker was verouderd en het schilderwerk en de vloeren moesten vernieuwd worden. Toch weerstonden schoolleider Chrissy van der Kruijs en haar team de verleiding om direct aan het winkelen te slaan. “Het begint bij de manier waarop wij onderwijs geven. Wat is onze visie? Wat vinden we belangrijk?”

Gesprek over de visie

Chrissy: “Het is belangrijk om het gesprek over de visie grondig aan te pakken. Sommige leerkrachten vroegen zich op een bepaald moment af: nu weten we het toch wel? Dat hoort erbij. We wilden een fijne plek waar kinderen graag zijn. Juist omdat dit verder gaat dan nieuwe tafels en stoelen, vroegen we Ellen Kuster mee te denken. Wat we nu bedenken, moet over 10 jaar ook nog werken. Ellen begeleidde onze gesprekken. Zij kwam met dingen waar we zelf niet aan dachten. De leerlingenraad werd ook betrokken; zij wilden onder meer graag meer diversiteit in werkplekken.”

Verbinding

“Het werd een verbouwing vanuit onze visie op onderwijs, met verbinding als vertrekpunt. Het gebouw was heel individueel ingedeeld, met eigen gangen en ruimtes. De nieuwe indeling is gericht op samenwerking en ontmoeting. Er kwam een verdiepingsvloer en gemeenschappelijke gangen, leerpleinen, een keuken en bieb. We ‘wonen samen’ met de BSO van Human Kind, die gebruik maken van het leerplein met atelierruimte en de gemeenschappelijke ruimte met keuken met bieb. Ook delen we de gemeenschappelijke ruimtes met taalschool TaleNT2.”
“HIER WIL JE ECHT ZIJN.”

Meubels

De basis werd rustig en sfeervol. Het nieuwe leerplein biedt leerlingen een uitnodigende plek om aan hun opdrachten te werken. Ze kunnen kiezen uit verschillende werkplekken, met treinbanken, zitnisjes, cafétafels en zit- en werkhuisjes. Waar mogelijk werden meubels hergebruikt. Zo kregen tafelframes een nieuw blad en kasten een nieuw leven op een andere plek. We maakten een speelhuis, compacte bureaus voor leerkrachten, kasten op maat voor bijvoorbeeld papier of bouwkasten voor lego en packborden voor het atelier. Elk lokaal kreeg een groepstafel in een andere kleur, een geheel en toch eigenheid per groep. Om het helemaal af te maken, kwamen er lampen, IXXI’s, planten, expovakken en nog veel meer.

Werken en leren

Werken en leren op de vernieuwde plek vraagt tijd. “We ontdekken samen hoe het in de praktijk werkt. Kinderen mogen nu zelf nadenken: welke plek heb ik nodig om rustig te kunnen leren of lezen bijvoorbeeld. Die keuzevrijheid geeft verantwoordelijkheid, waarbij wij de kinderen stap voor stap loslaten. Samen dragen we de verantwoordelijkheid over de ruimtes. Ik ook, dus als ik in de ochtend over het leerplein loop, dan fluister ik.”

Maatwerk inrichting

Chrissy: “Jullie leveren maatwerk, dat betekent dat onze wensen uitgevoerd konden worden, hoe anders dan anders die soms ook zijn. Het is ontzettend mooi geworden en versterkt de verbinding die wij voor ogen hadden. Hier wil je echt zijn. We hadden laatst een inloopavond en zagen dat ouders vanzelf bleven hangen voor een praatje en een bakje koffie. Dat zegt meer over het effect van inrichting dan je met woorden kunt uitdrukken.”

Over OBS Molenakker

Op OBS Molenakker staat verbinding centraal. Kinderen ontwikkelen zich vanuit betrokkenheid en verbinding. De missie van het team is het bieden van een rijke leeromgeving, waarbij er naast taal, lezen en rekenen ingezet wordt op een brede ontwikkeling van kinderen. Denk daarbij aan kennis en vaardigheden die nodig zijn om proactief deel uit te maken van de maatschappij. Tip: klik op de foto voor grote weergave.

Volgende lezen

Prins Bernhardschool
De Stuurman